De zin en onzin van relatietherapie

Als je je vrienden vertelt dat je naar relatietherapie gaat, verwachten ze dat je relatie op knappen staat. Nogal overdreven want ook voor een gezond stel valt er veel te halen valt bij relatietherapie. Dus wat kun je verwachten van relatietherapie? En wat juist niet? De zin en onzin van relatietherapie met leuke voorbeelden uit mijn praktijk!

1. Je moet een relatieprobleem hebben

Waarom zou je niet juist aan je relatie werken VOORDAT er stormen komen, zoals kinderen (haha echt wel), maar ook je baan verliezen, een familielid sterft, stress op je werk, je groeit uit elkaar, verzin het maar.

Vrouw: “Ik durfde niet zo goed te bellen. Misschien is het wel heel overdreven dat we in relatietherapie gaan. We zijn nog maar kort samen. Maar er zijn van die dingen die we niet zo lekker vinden lopen en we willen daar graag eens over praten.” Ik: “Wat goed dat jullie nu al komen! Nu zijn de patronen nog niet zo diep ingesleten.” En inderdaad, na een paar sessies zag ik al veel verbetering en losten ze veel ‘gedoetjes’ al samen op. Ik zou willen dat iedereen in een vroeg stadium hulp zoekt. Je bent echt niet gek als je in therapie gaat hoor. Veel stellen komen als het al te laat is en dat is zo jammer! Ze proberen het eerst nog even samen. Of ze negeren het probleem omdat het te pijnlijk is. Uiteindelijk is er al zoveel gezegd en gebeurd. Ik zie ook steeds vaker stellen die twijfelen aan hun relatie en soms diep van binnen al opgegeven hebben. Hoe langer je wacht, hoe hardnekkiger de patronen en hoe groter de afstand om elkaar weer in alle onbevangenheid lief te hebben.

2. Je gaat naar relatietherapie voor een oplossing

Het klinkt een beetje vreemd, maar als het goed is krijg je in relatietherapie eerst een probleem: je werkelijke probleem. Want de ruzies zelf zijn niet het probleem, maar de triggers waarom je zo heftig op elkaar reageert en elkaar vervolgens niet kunt bereiken. De ruzies zijn alleen maar een teken dat je nog voor je relatie wilt vechten. Je weet alleen niet hoe en je weet misschien ook niet eens waar je precies tegen vecht. Dat de liefde bekoelt is, is niet het probleem, maar de reden waarom je geen verbinding met elkaar weet te leggen en kwetsbaar durft te zijn bij elkaar. Waardoor je niet alleen de ruzies vermijdt, maar ook de intimiteit en het vertrouwen voor de toekomst. Dat je partner twijfelt aan de relatie is niet het probleem, maar de patronen die je partner ziek van verdriet of eenzaamheid hebben gemaakt. En het onvermogen om daar samen aan te werken. Mensen zijn hartstikke creatief en oplossingsgericht. Zodra je weet wat je werkelijke probleem is, weet je waarschijnlijk ook wat je ermee wilt doen. Mocht je nog steeds in het duister tasten, dan heb ik vast wel een paar suggesties hoor. 😉 Vrouw: “Ik had zo gehoopt op een praktische oplossing.” Ik: “Voor welk probleem?” (En natuurlijk voelde ik ook wel de druk om iets te leveren, hun problemen op te lossen.) Vrouw: “We komen niet aan elkaar toe.” Ik: “Wat heb je nodig?” Vrouw: “Meer tijd samen.” Ik: “Geweldige oplossing. Plan dat in dan.” Man: “Het doet me echt zeer om haar zo verdrietig te zien.” Ik: “Wat is je neiging nu?” Man: “Ik zou haar graag even vasthouden, maar ik denk dat ze dat niet wil.” Ik: “Je bent bang dat ze je afwijst. En daardoor houd je het patroon in stand. Door je te verstoppen terwijl ze je nodig heeft. Ze heeft het van jou nodig dat je het risico neemt. Juist je twijfel maakt haar onzeker. Als je een impuls voelt om haar aan te raken, doe dat dan.” [hij doet het] Vrouw: “Dit is precies wat ik bedoel. Als je voorzichtig wordt en me vragen gaat stellen, dan haak ik af. Dan durf ik dit gevoel niet te laten zien. Maar dit vind ik echt fijn. Dat zou ik vaker willen.” Ik: “Hoor je dat? Ze geeft je toestemming voor de volgende keer. Gewoon doen dus!” Het gaat er uiteindelijk om dat je weer contact maakt met wie je bent, wat je wil van en met je partner, en daar wat mee gaat doen. Dan ben je intrinsiek gemotiveerd en neem je verantwoordelijkheid voor je probleem.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dating advies

Tijd investeren in elkaar

Het is zo verleidelijk je over te geven aan de waan van de dag. Werken, gezin, sporten, huishouden, vrienden, hobby’s. Tijd investeren in elkaar is belangrijk voor je relatie, maar voelt soms ook als een drempel. Hoe komt dat en hoe maak je er toch een succes van? Waarom investeren we geen tijd in elkaar? […]

Read More
Dating advies

Vriendschap als geheim wapen voor een sterke relatie

Vriendschap is een belangrijk aspect van je relatie. Het beïnvloedt namelijk hoe jullie met elkaar omgaan en hoe jullie conflicten oplossen. Investeren in vriendschap is dus investeren in je relatie! Wat kenmerkt een goede vriendschap? Zijn jullie het altijd eens? Hebben jullie veel gemeenschappelijk? Welnee. Neem maar eens een goede vriend(in) in gedachten. Of een broer of […]

Read More
Dating advies

Eenzaam in je relatie

Mooi huis, leuke vrienden, allebei een goede baan en misschien een fijn gezin. Zo voor het oog zou je zeggen: dat stel heeft het goed voor elkaar. Toch kun je je eenzaam voelen in je relatie. De verbinding, het (h)echte contact met je partner mist. Veel mensen zijn zich niet bewust van eenzaamheid. Misschien omdat […]

Read More